Eskişehir
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve ortasından Porsuk Çayı geçen şehir; Osmangazi ve Anadolu Üniversitesi'nin burada bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir. Eskişehir Türkiye'nin en önemli yol kavşaklarından birisidir. Yunus Emre, Nasrettin Hoca gibi tarihi kişileri yetiştiren Eskişehir Lületaşı, çeşitli hastalıklara iyi gelen sıcak su kaynakları ile de ünlüdür. Eskişehir kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, mutfağı ve alışveriş olanakları ile önemli bir turizm çekim merkezi olmayı hedeflemektedir.
Gezilebilecek Yerler
Eskişehir turizm açısından gözde şehirlerimizden birisidir. Kültür, Termal, Mağara Turizmi'nin yanında Hava sporları ve mesire yerleriyle birçok değişik aktivitelere olanak sağlamaktadır.
Odunpazarı semtinde bulunan Kurşunlu Külliyesi Osmanlı dönemi eseridir. Külliye'nin güneydoğusunda Eskişehir Mevlevihanesi bulunur. Külliye, 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami çevresinde medrese ve kervansaray vardır. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey'in kayınpederi olan Şeyh Edebali' nin türbesi şehrin Odunpazarı semtindeki Odunpazarı mezarlığı'nın içinde bulunmaktadır. Türbe, II. Abdülhamit tarafından restore edilmiştir. Ayrıca külliyenin karşısında Şeyh Şehabettin Türbesi bulunmaktadır. Eskişehir turu başlı başına tarih ve kültür kokan bir eğlence durağı olacaktır.
Porsuk Çayı'nın ıslah çalışmaları sonucu şehrin merkezinden geçen kısmı düzenlenerek Köprübaşı semtinde çay üzerinde Venedik tipi Gondol ve Amsterdam tipi tekne seferleri düzenlenmektedir.
Şehirde çeşitli müzeler de bulunmaktadır. Bunlardan biri şehirde bulunan antik eserlerin yer aldığı Eskişehir Arkeoloji Müzesi'dir. Ayrıca Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Kent Park, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Pessinus Müzesi, Seyitgazi Müzesi, Yunus Emre Müzesi, Eskişehir Atatürk ve Kültür Müzesi, Tayyare Müzesi / Hava Müzesi, Osmanlı Evi Müzesi, Karikatür müzesi ve İnönü Savaşları Karargah Müzesi bulunmaktadır.
Kültür Eğlence
Eskişehir özellikle Büyükşehir Belediyesi tarafından son dönemlerde birbiri ardına açılan sanat kurumları ve tesisleri ile kent kimliğine “Kültür ve Sanat Kenti” özelliğini de eklemeyi başardı. 40 yıllık bir aradan sonra Şehir Tiyatroları’nın yeniden perdelerini açması sağlandı. Oyunları sürekli kapalı gişe oynayan Şehir Tiyatroları, bünyesinde çocuk tiyatrosunu da barındırmaktadır. Bir taraftan oyun sahneleyen tiyatro bir taraftan da yaratıcı drama, geleneksel tiyatro, gençlik tiyatrosu gibi birimlerle tiyatro sanatının daha geniş kitlelerle tanıştırılması için de çalışmalar yürütmektedir. Eskişehir, Anadolu Üniversitesi’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren iki senfoni orkestrasına sahip. Anadolu’da klasik müziğin köklenip güçlenmesi hedefiyle kurulan Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası hafta da iki gün Eskişehir’li dinleyiciler ile buluşuyor. Genç bir sanatçı topluluğundan oluşan Orkestra yerli yabancı pek çok sanat organizasyonuna davetler alıyor, dünya çapında tanınan sanatçılarla konserler düzenliyor.
Uluslararası Eskişehir Festivali, kentteki kültür sanat faaliyetleri içinde çok büyük ve önemli bir yer tutmaktadır. Her sene Sonbahar aylarında düzenlenen festival kapsamında Dünya’nın birçok ülkesinden sanatçılar ve sanat toplulukları Eskişehir’de buluşuyor. Klasik müzikten etnik müziğe, sinema filmlerinden tiyatro ve resim atölyelerine sanatın farklı dalları yaklaşık 10 gün boyunca Eskişehir’e bambaşka bir hava katıyor. Festival kapsamında her yıl bir ülke konuk ülke programı ile Eskişehir’e konuk oluyor.
Eskişehir’deki bir diğer önemli sanat organizasyonu da, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivalidir. Her sene Mart ayında düzenlenen festivalde yerli ve yabancı birçok tiyatro topluluğu sanatın evrensel dili eşliğinde Eskişehirli çocuklar için sahne alıyorlar.
Öğrenci kenti olan Eskişehir’de gece hayatı,eğitim öğretimin aktif olduğu dönemlerde daha canlıdır. Açılan barlar ile birlikte eski fabrikalar bölgesi gece hayatının merkezi haline gelmiştir. Eskişehir’de gençlere yönelik, canlı müzik yapılan barlar rağbet görmektedir. Canlı müzik yapılan bu barlarda sıklıkla tanınmış sanatçıların konser vermesi, çevre şehirlerden de ilgi görmekte, etkinliklere katılım sağlanmaktadır. Ayrıca birçok fasıl mekanı vardır. Haller gençlik merkezi içinde bir çok kafe, bir şarap evi ve belediyeye ait bir tiyatro salonu barındırır. Şehrin aktif gece hayatı yaşanan yerlerden birisi de adalar mevkisinde yer alan mekanlardır. Ayrıca İsmet İnönü caddesinde büyük ölçekli gece kulüpleri bulunmaktadır. Günübirlik bir Eskişehir turu sizleri az da olsa biraz stresden uzaklaştırıp eğlendirecektir.
Yeme İçme
19.yy ortalarında Kırım,Balkanlar ve Kafkaslar’dan yoğun göç alan Eskişehir'in yemek kültürü aldığı göçlerden de etkilenmiştir. Şehirdeki birçok ünlü yöresel yemek bu milletlerden gelmiştir. Ayrıca eskiden beri Anadolu’nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir’de hamur işi yiyecekler son derece yaygındır. Hamur işlerinde haşhaş kullanımı çok yaygındır. Haşhaşlı, cevizli ekmek , haşhaşlı bükme , dızmana ve Eskişehir simiti şehirdeki ünlü hamur işleridir. Özellikle Taşbaşı çevresinde birçok ufak hamur işi satan dükkan bulabilir, buralarda Eskişehir’in birbirinden lezzetli hamur işlerini tadabilirsiniz.
Ayrıca Eskişehir tam bir öğrenci şehri olmasından dolayı şehrin dört bir yanında birçok restoran bulunmaktadır. Yeme içmenin çok uygun olduğu şehirde özellikle en ünlü yöresel tatlar olan Çiğbörek ve Balaban Köftesi’ni tatmadan dönmeyin.
Alışveriş
Eskişehir'de alışveriş için birçok alternatif bulunmaktadır. Şehrin büyük bölümünde bulabileceğiniz lületaşından yapılmış pipolar ve diğer aksesuarlar kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediyelik eşyalar arasındadır. Bunun için Odunpazarı’ndaki Kurşunlu Külliyesi içindeki Lületaşı Müzesi‘ni ziyaret etmeniz gerekiyor. Her ne kadar cam işlemeleri Eskişehir’e has birer hediyelik alternatifi olmasa da Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Sıcak Cam Üfleme Atölyesi‘nde yapılan cam işlemeleri sevdikleriniz için güzel bir hediye olabilir. Bir başka hediyelik eşya olarak Sorkun Çömleği kendine has bir özgünlük taşımaktadır. Sorkun Çömlekleri Eskişehir’in Sorkun Köyü’nde ve Odunpazarı’nda bulunan Atlı Han El Sanatları Çarşısı‘nda satılmaktadır.