Darüsselam



Darüsselam Afrika kıtasında güneşin ilk hissedildiği yerlerden biri. Hint Okyanusu yoluyla Güney Asya’dan farklı bir egzotik doku taşıyor. Çoğu zaman Zanzibar ve Kilimanjaro yolu üzerinde, birkaç gün “uğranılası” bir liman olarak anılsa da, aslında Darüsselam görülecekler bakımından bundan çok daha fazla ilgiyi hak ediyor. Şehrin hemen yanı başında yine Tanzanya'ya bağlı Zanzibar adaları; yüzyıllar boyunca Afrika kıtasıyla Arap Yarımadası, İran, Hindistan arasındaki deniz ticaretinin başlangıç yeriydi. Arap hükümdarlar, ülkelerini bırakıp Zanzibar'ın sultanı oldular. Bugün Tanzanya’nın en kalabalık yerleşimi durumundaki şehir; Müslüman, Hristiyan, Arap, Afrikalı, Hintli ve Asyalı kökleri olan iki milyonu aşkın insana evsahipliği yapıyor. Keçiler, tavuklar, tozlu safari cipleri, iyi giyimli-takım elbiseli ofis çalışanları, yerel giysilere bürünmüş sokak satıcıları ve sürekli çok yakında martı seslerinin yankılandığı, tatlı rüzgarların estiği, mükemmel kumsallar... Bunların tümünü bir arada düşünmek bile kaos belki ama Darüsselamın eşsiz harmanına bu görüntüyü de katmak gerek. Nüfusun yarıya yakını Müslüman olan bir şehir Darüsselam. Şehrin Arapça adı, dilimizde her ne kadar “Barış Limanı” anlamına gelse de, bugünkü kalabalık ve canlı görüntüsüyle çelişiyor. Siyasi başkent olma özelliğini 1973’te Dodoma kentine kaptırmış olsa da, hükümet üyeleri bile zamanlarının büyük bölümünü Darüsselam’da geçiriyor. Ayrıca birçok kamu kurumunun yönetim merkezi de Darüsselam’da bulunuyor.
 

Gezilebilecek Yerler

Şehir merkezinde kısa bir yürüyüşten çıkan ilk sonuç, bu yoğunluğun bir zamanlar küçük bir köy olan yerleşimden türemiş olduğu. Bağımsızlık ilanından sonra planlama olmaksızın bir büyüme başlamış. Şehrin kuruluşu tamamıyla bir liman gerekesinimi yüzünden gerçekleşmiş.

Kariakoo Pazarı ve saat kulesi ilk bakışta herkesin fark edebileceği kadar belirgin ve renkli. Ulusal Müze ve Botanik Bahçesi ise şehir merkezi resmini tamamlıyor. Geziye buradan başlayabilirsiniz, çünkü bu renkleri görmek için merkezden fazla uzaklaşmanız gerekmiyor. Mwenge El Sanatları Pazarı da bölgesel ürünler edinmek için görülebilir. Tanzanya kültürünü ve yaşamını tümüyle yansıtan, eğlenceli ve bol renkli Tingatinga resimlerinden alabilirsiniz. Alışverişlerde Tanzanya Şilini kullanılıyor ama Amerikan Doları kullanımı da oldukça yaygın.

En yakın kumsal Oyster Bay adıyla bilinen, diğerleri özellikle kuzey kesimine doğru yayılıyor. Güney sahilleri ise görece daha yeni yeni gelişiyor. Şehrin üniversitesi kuzeybatı yönündeki tepelerin üzerine kurulmuş. Bir zamanlar uzak sayılan ve “mlimani” denen bu yer şimdi şehrin içinde sayılıyor. Zanzibar, Bongoyo, Mbuja tekne ile gidilecek uzaklıkta. Zanzibar adası deniz yoluyla iki saat kadar sürüyor. Yolculuk manzaralı bir tur biçiminde sürdüğü için hiç sıkıcı geçmiyor.

Upanga, Hint etkisini görmek için gidilebilecek ilginç bir bölge. Burada, camilerin ve tapınakların yanısıra, kafeler ve alışveriş olanağı sunan dükkanların da bulunduğunu belirtmek gerek. 18. yüzyıldan bugüne ulaşmış Kundichi kalıntıları da bu bölgede görülebilir.

Taksi ile ulaşım biraz pahalı, ancak yürüme mesafesindeki görülesi yerlerin sayısının hiç de az olmadığını belirtelim. Swahili dilinde kolayca öğrenilebilecek ve günlük yaşamda kullanıldığında oldukça işe yarayacak deyimler bulunuyor. Bunlara bilerek gezmek yolculuğunuzu ve işinizi kolaylaştıracaktır. Sivrisinek kovucu da işinize yarayacak önemli gereçlerden biri. Sıcak tutan giysilere ise pek ihtiyacınız olmayacak.

Şehrin sıcak ve nemli seyreden bir iklimi var. Sıcaklığın nadiren 20 C derecenin altına düştüğü ağustos ayı, yılın en serin dönemini oluşturuyor. Ekim ve şubat ayları arasında ise ciddi bir sıcaklık hakim oluyor. Yağmurlu günlerde bile öğleden sonra güneşli, masmavi bir gök görebilirsiniz.

Kültür ve Eğlence

Yaşamın başlangıç noktalarından biri Afrika. National Museum, sergilediği fosillerle bunu belgeliyor.  Ayrıca kentin sosyalizmle yönetildiği dönemden kalma ufak tefek eşyalar, biblo ve diğer ilginç nesneler de görülmeye değer. Kolonileşme döneminden kalan yapılar ise Kivukoni bölgesi ve Sokoine Yolu’nda yoğunlaşıyor. Görülmesi gereken yerlerden biri, Azania Lutheran Klisesi de burada bulunuyor. Alman koloni dönemindeki yapıların en görkemlisi bu kilise 1898 yılında tamamlanmış. Botanik bahçeleri de bu yönde olduğu için dopdolu bir gün geçirebilirsiniz.

Biraz uzaklaşmayı göze alabilirseniz, merkezden yaklaşık 10 km uzakta, Bagamoyo yolu üzerindeki Village Museum görülmeli. Tanzanya halkının bütün kültürel geçmişi burada sergilenen ürünlerden okunabilir. Yerli kabilelerin ilgi çekici dünyasına girmek için gidebileceğiniz bir diğer adres ise Sukoma Müzesi. Bu müze aynı adı taşıyan kabileye adanmış.

“bongo flava” adıyla bilinen yerli hip hop, dünya müziğinde ayrı bir yerde tutuluyor. Bu yolculukta, bu türün canlı örneklerini Bilicanas, Bar One ya da Gymkhana Club gibi adreslerde izleyebilirsiniz.

Genelllikle Mayıs ayında düzenlenen “Keçi Yarışları” sizi şaşırtabilir. Gelirleri sosyal yardımlaşmada kullanılan bu etkinliklerde bir keçinin ne kadar hızlı koşabildiğini göreceksiniz. Darüsselam’a haziran ayında gidiyorsanız, el yapımı ürünler fuarı Tanz Hands’e uğramalısınız. Ekim ayında ise Avrupa Film Festivali düzenleniyor. Afrika sanatını keşfetmek için aralık ayına kadar sürecek “Art in Tanzania” sergisi gezilebilir.

Yeni yıl ve dinsel bayram günleri dışında 12 Ocak tarihi de “Devrim Günü” adıyla kutlanıyor. Çiftçiler Günü 8 Ağustos’ta, Nyere Günü 1 Mayıs’ta, Bağımsızlık Günü ise 9 Aralık’ta kutlanıyor ve bütün bu tarihlerde resmi tatil uygulanıyor.

Yeme İçme

Anghiti’de Hint, Addis’te Etiyopya yemekleri yiyebilirsiniz. Etiyopya mutfağının et ve sebzeyi bir arada sunduğunu, Hint mutfağının vejetaryen seçenekler bakımından daha zengin olduğunu belirtelim. Msasani Yarımadası’nda seçkin restoranlar, Namanga, bölgesinde ise Afrika’da Hırvat yemekleri yapan biricik yeri bulabilirsiniz. Deniz ürünleri içinse Japonlar tarafından inşa edilmiş, Kivukoni balık pazarına gitmelisiniz.

Ayaküstü (fast-food) yenecek şeyler için Independence ve Samora caddeleri boyunca sıralanmış yerler seçilebilir. Tanzanya usulü doughnut “mandazi”ve “chipsi mayai” adlı, cipsli omletten tadabilirsiniz.


Önerdiğimiz Turlar



Kategoriler

Bölgede Uygun Otel Kaydı Bulunamadı






Sosyal Medyada Entaş




© 2014 | Gizlilik İlkesi
Tüm Hakları Saklıdır

Faydalı Linkler

E-Bülten

İletişim Bilgilerimiz
0 (212) 354 24 24
entas@entas.com.tr
faks: 0 (212) 354 24 98
Anasayfa | Entaş Turizm Hakkında | Enka Grup | İnsan Kaynakları | Sıkça Sorulan Sorular | Kişisel Verilerin Korunması | İletişim