Bağdat
Bağdat Şehir Rehberi
Bin bir gece masalları, Sultanlar ve haremleri, Bağdat’ın çağrıştırdıkları. Tarih boyunca İslam dininin ve kültürünün en önemli öğretim merkezlerinden biri olmuş. Körfez savaşından bugüne Yıkımın savaşın başkenti. İki imge de az çok Bağdat’ta birleşiyor.
Abbasi Halifelerinin bir zamanlar ki başkenti, 1258 Moğol saldırısında, şimdiki gibi tahrip olmuş. O dönemde de yeniden inşa edilmiş ancak hiçbir zaman Ortadoğu’nun en güzel şehri olmayı bir daha başaramamış. Zenginliğin doruğuna Halife Harun Reşit döneminde ulaşan şehir tarıma dayalı zenginliğini giderek arttırmış. Ortaçağ’da dünyanın hiçbir kentinin nüfusu 100 bini geçmezken, Bağdat, 1 milyona ulaşan nüfusuyla parlamış. Moğol istilası, İlhanlılar, Timur, ardından da Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevilerin hakimiyetine geçen Bağdat, 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı toprağı olmuş.
Bugün şehir, dünya yaşam kalitesi sıralamasında 215 yerleşim merkezi arasında son sırada yer alıyor.
Gezilebilecek Yerler
Bilindiği gibi; Irak, 15 Nisan 2003'ten beri ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin denetiminde. Bu denetim süresince karşıt grupların bombalama eylemleri arttı. Bu yüzden, Yeşil Alan olarak da bilinen Uluslararası güvenli alan dışında şehir oldukça büyük risk taşıyor. Bu eylemlerden ve işgal öncesi bombalamalardan en az insanlar kadar Bağdat’ın kültürel ve tarihi yapıları da etkilendi.
Bütün bu olumsuz tabloya rağmen, din turizmi için bölgeye akın eden konukların sayısı her yıl 350 bini aşıyor. Şii inancının önemli isimleri; İmam Hüseyin’in Kerbela’da, İmam Ali’nin Necef’teki türbeleri önemli ziyaret noktaları.
Dicle nehri tam ortasından akan kent kara ve su taşımacılığının birleştiği bir nokta. Nehrin ayırdığı Rusafa ve Karkh adlı iki bölgesi köprülerle birbirine bağlanıyor. Rusafa’daki Al-Rashid Caddesi şehrin ana caddesi olarak görülebilir. Şehrin Kuzey Kapı’sından Güney Kapısı’na uzayıp giden bu cadde, savaş öncesi ticaretin oldukça işlediği bir merkezdi.
Halife Caddesi paralel caddelerden bir diğeri… Tarihi camiler ve kiliseler, bu cadde üzerinde bulunuyor. Bağdat'ta eski şark pazarlarından, cam ve selih binalara kadar her çeşit mimari yapı görülebilir. Şehrin yüzü aşkın camisinden biri de Kazımeyn’deki 19. yüzyıl yapısı altın kubbeli görkemli cami.
Karkh bölgesinde, Şehrin batı yarımında, Damascus yani Şam Meydanı’ndan Uluslar arası Havaalanı’na kadar uzayan Şam caddesi üzerinde Tren istasyonu ve Zawra Parkı bulabilirsiniz. Bu geniş alanda ayrıca Uluslar arası Bağdat Fuarı’da kuruluyor.
Kültür ve Eğlence
Şehrin bugüne kalmayı başarmış tek Abbasi Sarayı Kuzey Kapısı yanında yerleşmiş. Dicleye tepeden bakan bu sarayın Halife El-Naser döneminde (1179 – 1225) yapıldığına inanılıyor.
Plan bakımından El-Mustansır Üniversitesi’ne benzemesi nedeniyle bazı araştırmacılar yapının, eski Arap tarihçilerinin sözünü ettiği ve 12.yüzyılda İslam teolojisinin öğretildiği Sharabiya Okulu olduğuna inanıyor.
Karkh bölgesinde bulunan Irak Ulusal Müzesi 2003 yılındaki işgalden en çok etkilenen noktalardan. 28 galerisi ve 100 bin yıl öncesine giden Mezopotamya tarihini barındıran müze varlığından; yağma sonrasında bugüne kalanın bütün zenginliğin %30 u olduğu tahmin ediliyor. Saldırılardan önce Ortadoğu’nun en büyüğü olan Hayvanat Bahçesindeki 700 den fazla hayvanın neredeyse tamamı hava bombardımanında telef olmuş.
Yeme İçme
Yeşil Alan olarak da bilinen Uluslararası güvenli alanda dünya yemekleri yapan restoranlar bulabilirsiniz. Ayrıca kafeteryalar ve fast food mekânları da bulmak mümkün.
Alışveriş
Turizm bakanlığı, büyük otellerde fuarlar düzenliyor. Bu fuarlarda, Irak’ın dört yanından ve elbette Bağdat’tan derlenen el işleri halılar ve benzeri geleneksel sanat ürünleri sergileniyor, satılıyor.