Bahreyn
Bahreyn Şehir Rehberi
Suudi Arabistan'nın doğu kıyısı açıklarında yer alan Bahreyn Krallığı, Basra Körfezi'nde bulunan bir ada devletidir. Deniz seviyesine yakın yükseklikte 33 adanın meydana getirdiği bir takımada olan Bahreyn, adını en büyük ada olan Bahreyn Adası'ndan alır. Ülke, Suudi Arabistan'a, 26 km uzunluğundaki Kral Fahd Geçiti ile bağlanır. Arap devletlerin en küçüğü olan Bahreyn, başkent Manama'da yoğunlaşan bir nüfus yapısına sahiptir. Ülkenin ekonomisi, petrol sanayiine dayanır.
Gezilebilecek Yerler
Britanya'dan bağımsızlığını 1971 yılında kazanan Bahreyn, güçlü bir orta sınıfa, oldukça liberal ve modern bir ulus yapısına sahiptir. Binlerce yıllık bir tarihin ürünü olan arkeolojik miraslar, geleneksel Arap kültürü ve körfezin görkemi, Bahreyn'i Orta Doğu'nun başlıca turizm merkezlerinden biri yapar.
Ülkenin kuzeydoğu ucunda yer alan Manama, eski ve yeni motiflerin oluşturduğu bir kent manzarasıyla ortaya çıkar. Kentin en önemli cazibesi Ulusal Müze'dir. Arapça ve İngilizce açıklamalar eşliğinde sergilenen değerli parçalar, Bahreyn'in binlerce yıllık uzun tarihini yansıtır.
Eski camilerden biri olan iki minareli Al-Khamis Camii, bölgedeki en eski İslam eserlerindedir. Barbar Tapınağı, M.Ö. 2. ve 3. yüzyıllara dayanan üç tapınaktan oluşan arkeolojik bir komplekstir. Bu tapınaklar, taştan inşa edilmiştir.
Portekiz Hisarı olarak da bilinen Bahreyn Hisarı, kentin en önemli arkeolojik alanlarındandır. Hisara ait ilk inşaatların tarihi M.Ö. 2800'lü yıllara aittir.
Kraliyet Mezarları, 85.000 mezardan oluşan bir mezarlıktır. A'ali Köyü'nde yer alan bu mezarlık, ülkenin en etkileyici yerlerindendir.
Bahreyn, birkaç değerli müzeye ev sahipliği yapar. İnci Çıkarma Müzesi (Museum of Pearl Diving), Petrol Müzesi, Para Müzesi ve Ulusal Müze, kentteki en önemli müzelerdendir.
Kültür ve Eğlence
Bahreyn, diğer Orta Doğu ülkelerine oranla daha çok liberal ve modern kültürüyle dikkatleri çeker. Ekonomik bir büyümeye şahitlik eden kentin kültürel ve sosyal yaşamı, Arap kültürü ve İslam'ın etkisi altındadır. Bahreyn'in liberal ve modern atmosferini belirleyen tek neden petrol endüstrisi değildir. Ayrıca güçlü bir orta sınıfın varlığı bu durumda çok büyük bir rol oynar.
Kur'an'ın Evi (Bait Al Qur'an), Kutsal Kitap Kur'an-ı Kerim ve el yazmalarından oluşan bir koleksiyona sahiptir. Bu kompleks bir cami, bir okul, bir kütüphane, bir oditoryum ve bir müzeyi bünyesinde barındırır.
Bahreyn kadınlarının geleneksel giysileri Abaya'dır (uzun ve geniş bir giysi). Thobe, Bahreyn geleneksel erkek giysisidir. Erkekler, kafalarına Keffiyeh, Ghutra ve Agal gibi kostümler takarlar. Bu arada, yerel insanlar ve turistler oldukça modern ve modaya uygun kıyafetler de giyerler.
Tambur eşliğinde dans etmek ve Kur'an okumak oldukça yaygın kültürel ve dini aktivitelerdendir. Basra Körfezi Bölgesi, Khaleeji halk müziği ile bilinir. Ülkenin inci avcıları, Fidjeri yaparlar. Bu halk dansı, tambur eşliğinde şarkı söylenerek oynanır.
Bahreyn, çok sayıda kültürel aktiviteye ev sahipliği yapar. Muharraq Yaz Festivali (Temmuz-Ağustos), Arap Mücevher Sergisi (Kasım), Bahreyn Uluslararası Bahçe Panayırı (Mart), Bahreyn At Yarışları (Ekim-Mart), Bahreyn Uluslararası Kitap Fuarı (Mart-Nisan) ve Bahreyn Uluslararası Halal Panayırı, bu etkinliklerden birkaçıdır.
Futbol, Bahreyn'de yapılan başlıca modern spor aktivitesidir. At ve deve yarışlarının yanında golf de oldukça yaygındır. Bahreyn'de çok çeşitli atların barındığı ahırlar bulunur.
Yeme İçme
Yemek, Bahreyn kültürünün önemli bir parçasıdır. Dünya mutfağından lezzetleri burada bulabilirsiniz. Bahreyn mutfak kültürü, geleneksel lezzetlerle ön plana çıkar. Balık, pilav, et ve hurmalar ülke mutfağının başlıca malzemelerini oluştururken kafe kültürü de oldukça popülerdir. Machboos (et ve balık), muhammar (tatlı pilav), falafel (kızartılmış leblebi), shawarma (kuzu eti veya tavuk eti), ghoozi (pilav, kaynatılmış yumurta, baharatlar ve kuzu eti) ve samboosa (bir çeşit kızartılmış börek), ülke mutfağından popüler lezzetlerdir. Hamour, safi ve chacanad başlıca balık türleridir.
Ghahwas (kahve evleri) oldukça popülerdir. Bu tür yerler, genellikle ülke çarşılarında bulunur. Sisha, müzik ve satranç, bu mekânların vazgeçilmezleridir.
Alışveriş
Bahreyn, pazarlarıyla ünlü bir ülkedir. Bahreyn Pazarı, Altın Pazaro, Manama Pazarı ve İsa Kent Pazarı, ülkenin başlıca pazaryerleridir. Manama'da yer alan Balık Pazarı, körfezden çıkarılan çok çeşitli balıkların satıldığı bir yerdir.
Al Seef Alışveriş Merkezi, Bahrain Alışveriş Merkezi, Yatem Merkezi ve A'ali Alışveriş Merkezi, ülkenin başlıca alışveriş merkezlerindendir. Ayrıca, A'ali Köyü, Bahreyn otantik çanak çömlek ürünlerinin satıldığı en iyi yerlerdendir.