Basra



Basra Şehir Rehberi

Irak’ın en büyük ikinci şehri Basra, İslam halifelerinden Hz. Ömer’in askeri amaçla kurduğu bir yerleşim. Sonraları uzak Asya’ya yük taşıyan Arap ticaret gemilerinin kalktığı yegane liman olmuş. 19.yüzyıl sonlarından başlayarak petrol ekseninde dönüyor kent yaşamı. Irak petrollerinin çoğu, Basra’da bulunan terminal sayesinde dünyaya dağılıyor. Petrokimya endüstrisi her ne kadar ikinci sırada olsa da, yine de ülke ve kent ekonomisinde önemli yer tutuyor.
 

Gezilebilecek Yerler

Aşar, çarşıları ve pazarları ile eski bir ticaret merkezi. Liman ve çağdaş yaşam alanlarını kapsayan Makil bölgesi ise geçmişte de evlerin bulunduğu bölümmüş. Tarihi Basra evleri görmeye değer.

Binbir Gece Masalları’nın kahramanlarından denizci Sinbad’ın adası yine Basra’da. Bu küçük ada, Şattülarap’ın yani Dicle ve Fırat ırmaklarının birleştiği yerin tam ortasında. Görülecekler arasındaki adaya, Halid köprüsünden geçerek ulaşılabiliyor.

Palmiye ormanları Şattülarap kıyısında güzel bir görüntü oluşturuyor. Ağaçlar özellikle Ebu El Hasib kesiminde yoğunlaşıyor. Corniche Caddesi Şattülarap kıyısı boyunca, Babil Aslanı Meydanı’ndan, dört saraya kadar uzanıyor. Bu bölümde ayrıca, Şair Bedir Şakir El-Sayab’ın evinden kalanlar görülebilir. Kent merkezinde şair’in 1972 yılında dikilmiş bir heykeli bulunuyor.

Seyid Ali Musavi Camii veya diğer adıyla Ömer’in Çocukları Camii şehir merkezinde görülebilecek dinsel yapılardan biri. Ayrıca 14 Temmuz Caddesi üzerinde bir Latin klisesi bulunuyor.
 

Kültür ve Eğlence

Basra Müzesi görülesi yerlerin başında geliyor.Bu müzede Sümer, Babil ve İslam uygarlığından kalan eserler sergileniyor.

Şehitler Müzesi, İran-Irak savaşı boyunca yaşanan acıları belgeliyor. İnsan yaşamını hiçe sayan bir sürecin Irak gözüyle de olsa anlatıldığı bir ibret sahnesi Şehitler Müzesi.

Basra Land adıyla anılan lunapark dev oyuncakları ile gençlere heyecanlı dakikalar yaşatıyor. Basra caddesi üzerindeki Akhora şehrin en eski park alanlarından biri. “Basra Sports City” spor kompleksi orta doğunun en büyük spor alanı olacak.
 

Yeme İçme

Anadolu mutfağına çok benzer özellikler gösteriyor Basra mutfağı.
Sadece Arap yemekleri değil, sümer, asur, babil, pers etkisiyle çeşitlenmiş bir mutfak Basra’da egemen. Sadece kırmızı et değil, tavuk ve balık eti de kullanılıyor. Baharatlı kebaplar, pilavın birçok türü, sebzeler ve meyvalar aynı sofra da sunuluyor.  Her sofra da yoğurt sos olarak ve Basra’ya özgü ekmek katık olarak veriliyor. Yemeklerden sonra kesinlikle çay içiliyor.
 

Alışveriş

Aşar bölgesindeki Bazaar, savaşlar yüzünden geçmişte olduğu kadar canlı olmasa da yine de alımsatım etkinliği sürüyor. Basra Camii Arap yarımadası dışında inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyor.
Amogaiz diğer adıyla Hint pazarı, Basra’nın belki de en yoğun pazarı. Geçtiğimiz yüzyılın başında Basra’ya gelen Hintli satıcılar pazara bu adın verilmesine neden olmuş. Basra’nın köklü ve güçlü ailelerinden Hanna-Sheikh adıyla kurulmuş pazar da yine tarihi alışveriş noktalarından bir diğeri.


Önerdiğimiz Turlar



Kategoriler

Bölgede Uygun Otel Kaydı Bulunamadı






Sosyal Medyada Entaş




© 2014 | Gizlilik İlkesi
Tüm Hakları Saklıdır

Faydalı Linkler

E-Bülten

İletişim Bilgilerimiz
0 (212) 354 24 24
entas@entas.com.tr
faks: 0 (212) 354 24 98
Anasayfa | Entaş Turizm Hakkında | Enka Grup | İnsan Kaynakları | Sıkça Sorulan Sorular | Kişisel Verilerin Korunması | İletişim