Musul
Musul Şehir Rehberi
Başkent Bağdat’ın 396 km kuzeyinde bulunan Musul, Dicle Nehri’nin verdiği bereketle yüzyıllar boyu önemli bir çekim merkezi olmayı başarmış. Bugün ticari ve endüstriyel açıdan işlek bir görüntü çizen Musul, Irak’ın ikinci en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Musul’da ilk ve sonbahar birbirine oldukça benzer özellik gösteriyor. Bu nedenle “çifte baharlı şehir” takma adı Musul’a uygun bulunmuş. “Al-Faiha” dilimizdeki karşılığı ile “Cennet” ise kentin bir başka takma adı.
Gezilebilecek Yerler
Tarihsel yapılar bakımından oldukça zengin bir kent Musul. antik yapılar, camiler, kaleler, kiliseler, manastırlar, medreseler şehir içinde ya da komşuluğunda görebileceğiniz mimari örnekler arasında bulunuyor. Tarihi kent alanı dolambaçlı dar sokaklar ve 19.yüzyıldan kalma evlerle dolu dolu bir güzellik sunuyor. Bölgedeki en eski yerleşim Asur kenti Nineveh, bugünkü Musul’a oldukça yakın konumda bulunuyormuş. Asur döneminde başlayan canlı ticari yaşam, Abbasi, Pers ve Osmanlı dönemlerinde de sürmüş.
Nureddin Camii, Umeyye Camii millattan sonra 640 da, Halife Hz. Ömer Musul’u fethedince inşa edilmiş ilk islam eserleri. Bugüne kalan yegane görkemli parçası ise Al-Hadba adıyla anılan 52 metrelik tuğla minare.
Nureddin Zanki tarafından Umeyye Camiine bitişik inşa edilmiş, Büyük Nureddin Camii, 1172 tarihinde tamamlanmış. Bu bölümde Tunuslu gezgin Ibn Battuta tarafından keşfedilen bir memer yatağı da bulunuyor.
Çok güzel kubbesiyle diğerleri arasında fark edilen Mücahid Camii 12.yüzyıldan kalma bir eser. Cercis Peygamber Camii, en son 1393 yılında elden geçirilmiş bir 12.yüzyıl eseri. Mermer yapının aynı zamanda Hur bin Yusuf’un mezarına ev sahipliği yaptığına inanılıyor.
Dicle nehrinin sağ yanında bulunan Mashad Yahya Abul Kassem konik kubbesi ile ünlü. Bu 13.yüzyıl camiinde Musul mavi mermeri üzerine uygulanan kaligrafi dikkat çekici. Sultan Badruddin Lu'lu'nun konutu Kara Saray’dan 13.yüzyıldan bugüne kalanlar görülesi bir diğer kültürel adresi oluşturuyor.
Kültür ve Eğlence
Musul Müzesi’nde antik yerleşimler Nemrud ve Nineveh’ten kalan buluntuları görebilirsiniz. Musul mermerinden inşa edilmiş merkezindeki adliye binasının çevresine inşa edilmiş Musul Evi görülesi bir diğer kültür noktası. Bu adreste, Musul yaşamını betimleyen tablolar görülebilir.
Musul Irak kentleri arasında en yüksek Hristiyan nufusun yaşadığı yer olma özelliğine sahip. Şehir tarihi Hristiyanlığın ilk yıllarına kadar giden kiliseler ile de dikkat çekiyor. Bir dönem yasak din olduğu için kiliseler, kalın duvarlar ve gizlenmiş kapılarla karakterlerini ortaya koyuyor. Shamoun Al-Safa yani Aziz Peter Kilisesi Musul’daki en eski kilise. Yerüstünde olduğu kadar yeraltında da görülesi bir çok odası ve salonu bulunuyor. Suriye Ortodoks Kilisesi Mar Toma, Aziz Thomas adına yapılmış bir ibadethane. Kalın duvarlı kilise mimarisinin en iyi örneği olarak görülebilir.
Yeme İçme
Şehir merkezi yemek için pekçok seçenek sunuyor. Restoranların çoğu bu bölümde bulunuyor. Irak mutfağı Ortadoğu ve elbette Anadolu yemeklerinden oluşuyor. Kırmızı et ve tavuk eti kesinlikle her sofrada bulunuyor. Kuzu eti özel pişirme yöntemleri ile oldukça tercih ediliyor. Taze sebzeler yemeklerde bolca kullanılıyor. Kahvaltılar, Anadolu’dakinden çok farklı değil yağ, bal, peynir ve çay sunuluyor. Prinç pilavı, lavaşla servis edilen kebaplar yine değişilmez geleneksel tatlar arasında.
Alışveriş
Musul’un değişik köşelerinde hemen hemen her mahallede kurulan pazarlar oldukça zevkli ve yöresel alışverişe olanak veriyor. Şehir merkezi mağaza ya da alışveriş merkezi tarzı alışveriş için gidilebilecek yegane adres olarak öne çıkıyor.