Dnepropetrovsk



Dnepropetrovsk Şehir Rehberi

Ukrayna’nın Kiev ve Donetsk’ten sonra en büyük üçüncü şehri olan Dnipropetrovsk, Dinyeper Nehri kenarında, yemyeşil parklar ile süslü, geniş ve dinamik bir yerleşim merkezidir. Demir-çelik sanayisi ile önde gelen bir endüstri şehri olduğu için zengin ve kalabalık bir nüfusa sahip kent 11 ayrı fakültesiyle genç bir nüfusu da bünyesinde barındırıyor. Şehir Prens H. Potyomkin tarafından, İmparatoriçe 2. Katerina adına 1776 yılında kuruldu. İlk adı Katerinoslav’dı. Bir süre sonra 1. Pavel tarafından adı Novorosyisk olarak değiştirildi ve ardından Dnipropetrovsk olarak günümüze geldi.

Gezilebilecek Yerler

Tarihi Dnipropetrovsk şehrinin en büyük caddesi Karl Marks Bulvarı’dır. 17. yüzyılda Kraliçe Katerina’nın şehrin kurulması emrini verdiği Sobornaya Meydanı ve kentin ilk binası Preobrajenskiy Sobor da önemli yerler arasında.

Ukrayna’nın en eski ve en büyük parkı Shevchenko’dan, Dinyeper Nehri’nin üzerindeki Monastyskiy adasının manzarasını seyretmek kentlilerin ve buraya gelenlerin en büyük keyiflerinden birisi. Buradan Lenin sahil yolundan ilerleyerek Slavy Anıtı’ndan şehrin diğer yüzünü görmek de mümkün. Nehirde gemi gezintileri de düzenleniyor.

Vakit yaratıp Gnezdo Glurya’ya (Ukrayna Köyü ) gidebilirsiniz. Nehir kenarında kurulu olan tipik Ukrayna köyünde balık tutabilir, ata binebilir, barbekü yapabilir, yat gezisine çıkabilirsiniz.

Kültür ve Eğlence

Dnipropetrovsk’da birçok müze, opera ve bale salonlu, sinema ve sauna ile spa merkezi bulunuyor. Şehir hayatının oldukça canlı olduğunu söylemek mümkün. Örneğin, Ukrayna’nın en büyük gece kulüplerinden Labirent Club’da aynı mekân içinde üç ayrı tarz müzik dinleme şansı veriyor. Birçok benzeri de sabaha kadar ışıklarını açık tutuyor.

Gündüzleri ise müze turu dışında nehir kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Yine nehir kenarında kurulu Bartolomeo Eğlence Kompleksi birçok aktiviteyi bünyesinde barındırıyor. Tesiste sauna, masaj salonu, restoran, marina ve yüzme havuzu bulunuyor.

Yeme İçme

Ukrayna geleneksel yemek anlayışı üç ana öğeden oluşur. “Birinci” anlamına gelen “pervoye” genellikle çorba, salata gibi başlangıçları kapsıyor. “Borşç” çorbası bu bölümün yıldızı. “İkinci” anlamındaki “ftoroye”de ise yanında patates olan et, tavuk veya balık yeniyor. “Tretye” ise “üçüncü” manasında ve komposto ya da tatlı temsil ediyor.

İklim nedeniyle genellikle soğuk havaya dayanıklı lahana, patates, şalgam gibi sebzeler bol miktarda tüketiliyor. Ayrıca balık, tavuk ve kırmızı etten üretilen fümeler de sıklıkla yeniyor.

Tavuk, et ve balık köftesi “katleta” olarak bilinir. “Kievski” olarak dünya literatürüne girmiş ve tavuk eti ile hazırlanan köfte oldukça lezzetlidir. Balık genellikle kurutulmuş veya marine edilmiş olarak bulunur. Genellikle tatlı su balıkları bulunmaktadır. Aynalı sazan, yayın, mersin balığı ve turna en çok tüketilen tatlı su balıkları. Deniz balığı olarak “barabulga” adı verilen iri cins barbun, uskumru ve kalkan bulunuyor. Siyah ve kırmızı havyar oldukça popüler.

Süt ürünleri de geleneksel beslenmede önemli yere sahip. “Smetana” adlı, her yemeğe ve tatlıya ilave edilebilen özel krema çok seviliyor. Kaşar peyniri, lor, yoğurt, kefir yoğun tüketiliyor. Uzun kışlar reçel ve turşu çeşitlerini de yaygınlaştırmış.

Hamur ürünlerinden mantı ile oldukça benzeşen “pelmeni” oldukça ünlü. Mantının vişneli ve lor peynirli türü “vareniki” cinsi de popüler. Ülkede esmer ekmek kültürü yaygın. Tatları da oldukça lezzetli.

Alışveriş

Karl Marks Bulvarı, kentin önemli alışveriş alanlarından biri olarak öne çıkıyor. En büyük alışveriş merkezi ise Central Department Store (TSUM). En iyi hediyelik eşyaları burada bulabilirsiniz.


Önerdiğimiz Turlar



Kategoriler

Yaklaşan Turlar








Sosyal Medyada Entaş




© 2014 | Gizlilik İlkesi
Tüm Hakları Saklıdır

Faydalı Linkler

E-Bülten

İletişim Bilgilerimiz
0 (212) 354 24 24
entas@entas.com.tr
faks: 0 (212) 354 24 98
Anasayfa | Entaş Turizm Hakkında | Enka Grup | İnsan Kaynakları | Sıkça Sorulan Sorular | Kişisel Verilerin Korunması | İletişim