Iğdır




Iğdır Şehir Rehberi

Türkiye’nin en doğu ucunu belirleyen sınır kenti Iğdır, kendisiyle aynı adı taşıyan, verimli geniş düzlükle bölgedeki diğer yerleşimlerden ayrılıyor. Kuzeyinden Aras Irmağı geçen Iğdır Ovası, iklimsel özellikleri sayesinde meyve ve pamuk yetiştiriciliğine olanak veriyor. Jeolojik yapısı ile de dikkat çeken bu bölge, hemen her türden tarım ve hayvancılık etkinliğinin merkezi konumunda. Topraklardaki verimin yanı sıra yaylaları ve Türkiye’nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, şehrin yeryüzü zenginliğini perçinliyor. Hakkında pek çok efsane bulunan Ağrı Dağı, ayrıca gözde bir Turistik adres olarak öne çıkıyor. İran’dan gelip Doğubayazıt, Kars, Erzurum, Erzincan üzerinden İç Anadolu’ya uzanan tarihsel İpek Yolu’nun Iğdır’dan geçtiği biliniyor.

Gezilebilecek Yerler

Iğdır şehir merkezinin girişinde bulunan iki leylek heykeli kentin görece ılıman ikliminin bir kanıtı. Öyle ki bu göçmen leylekler, Iğdır’ın simgelerinden biri olmuş.

Eski bir volkan olan efsaneler dağı Ağrı’nın yüksekliği 5165 metreyi buluyor. Ağrı Dağı efsaneleri arasında en bilineni kuşkusuz Nuh’un gemisi. İncil, Tevrat, Kur’an gibi kutsal kitaplarda bahsedilen ve ünlü Sümer destanı “Gılgamış”ta da geçen tufandan sonra Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda karaya oturduğu inancı oldukça yaygın.

Kent merkezinden 42 km kadar uzaklıkta bir Göktaşı Çukuru bulunuyor. Karakoyunlu ilçesine bağlı Korhan Yaylası sınırları içerisinde yer alan bu çukur, 1892'de bir göktaşının düşmesiyle meydana gelmiş. Genişliği 35 metre, derinliği ise yaklaşık 60 metreyi bulan çukurun ayrıca büyüklük bakımından, dünyada Barringer Krateri'nden sonra 2. Sırada geldiği söyleniyor. Çukurun çevresinde bulunan bir çok işlenmiş taş da ayrıca keşfedilebilir. Meteor Çukuru bölgesi zengin florasıyla da göz kamaştırıyor. Kavşak niteliği taşıyan bu noktadan, aynı sınırda birleşen üç ülke toprağını görme olanağı da bulabilirsiniz.

Tuzluca ilçesinde bulunan Tuz Mağaraları, 55 dönüm kadar bir alana yayılan bir başka ilginç durak. Günlük 60 ton tuz üretilen bu alanın, Türkiye'nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu söyleniyor. Tünellerde bulunan havanın bir çok solunum yolu hastalığına iyi geldiğine inanılıyor.

 Kültür ve Eğlence

Selçuklular Dönemi'nden kalma Harmandöven Kervansarayı, tarihsel İpek Yolu’ndan bugüne kalanlar içinde öne çıkıyor. Sürmari Emiri Şerafettin Ejder Bey tarafından yaptırılmış bu 12.yüzyıl eseri, İpek Yolu’nun Batum Tebriz güzergahında bulunuyor. Kervansaray'ı inşa eden ustaların isimleri bilinmiyor. Ancak, bina üzerindeki usta monogramlarmdan bu kervansarayın yapımında 16 değişik taş ustasının çalıştığı anlaşılıyor.
Baharlı Mahallesi Çevre Yolu Kavşağı'ndaki Soykırım Anıtı, Iğdır ve köylerinin 1915-1920 yıllarında maruz kaldığı Ermeni baskınlarında ölenler anısına dikilmiş. O dönemde katledilenlerin seksen binden fazla olduğu, sağ kalanlar ise kendi yurtlarını terk etmek zorunda kaldıkları biliniyor. Iğdır Soykırım Anıtı ayrıca, 43 buçuk metrelik yüksekliği ile Türkiye’ nin en yüksek anıtı olma özelliğini taşıyor.
Hemen hemen Iğdır Ovası'ndaki bütün mezarlıklarda karşınıza çıkabilen koç başlı mezarlar ilginç gezi durakları olabilir. İlin, en. eski yerleşim merkezlerinden biri olan Karakoyunlu ilçesinde; biri ilçe merkezinde, diğeri ise Karakoyunlu-Aralık yolu üzerinde olmak üzere iki eski mezarlık bulunuyor. Özellikle bu mezarlıklar koç başlı mezar taşları ile ünlü.
Iğdır ve yöresinde büyük bir sevinç ve sabırsızlıkla beklenen bayramların başında Nevruz bayramı geliyor. Nevruz, doğanın uyanışı ve yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor. Nevruzla birlikte her şeyin yeniden doğduğuna, yenilendiğine inanılıyor. Bölgede, Türklerin Ergenekon dan çıkış bayramı olarak ta bilinen Nevruz’da birbirinden güzel ve görkemli etkinlikler düzenleniyor. Şehirde ayrıca mayıs ayında Korhan Yaylası Şenlikleri, temmuz ayında Kayısı Festivali görülmeye değer.

Yeme İçme

Iğdır mutfağında et özellikle kırmızı et önemli yer tutuyor. Yemeklerin çeşitliliği ise göz kamaştırıcı. Yalnız etli yemekler değil, çorbalar, sebze yemekleri, tahıllar-erişteler, ekmekler, tatlılar, kurubaklagiller, Reçeller oldukça çeşitli olarak tüketiliyor. Katık aşı,bozbaş, kelecoş, hörre, helise, perzana, taş köfte, cızdık tadılması gereken yerel lezzetler arasında sayılabilir.

Alışveriş

Iğdır ve yöresinde el sanatlarında büyük bir canlılık göze çarpıyor. Köylerde özel kök boyanın kullanıldığı yün veya pamuktan birbirinden güzel halılar, kilimler dokunuyor. Bölgede özellikle kış aylarının vazgeçilmez giyeceklerinden olan yün çoraplar da, üretim bakımından önemli bir yere sahip. Çorapların üzerinde yer alan birbirinden farklı hayvan ve bitki motifleri göz alıcı.

 

 


Önerdiğimiz Turlar



Kategoriler

Bölgede Uygun Otel Kaydı Bulunamadı






Sosyal Medyada Entaş




© 2014 | Gizlilik İlkesi
Tüm Hakları Saklıdır

Faydalı Linkler

E-Bülten

İletişim Bilgilerimiz
0 (212) 354 24 24
entas@entas.com.tr
faks: 0 (212) 354 24 98
Anasayfa | Entaş Turizm Hakkında | Enka Grup | İnsan Kaynakları | Sıkça Sorulan Sorular | Kişisel Verilerin Korunması | İletişim