Lefkoşa
Lefkoşa Şehir Rehberi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa ülkenin en kalabalık kentidir. Kent, adanın ulaşım, iş, ekonomi, politika ve kültür merkezidir. Dünyadaki bölünmüş tek başkenttir. Kentin kuzey bölümünde Türkler, güney bölümünde ise Rumlar yaşamaktadır. Yeşil Hat ile ayrılan kentin ara bölümünde Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmaktadır.
Gezilebilecek Yerler
1845 yılında inşa edilen Arap Ahmet Camii, kentin Türk mimari tarzıyla inşa edilen en etkileyici dini yapısıdır. 1209 ile 1228 yılları arasında inşa edilen Selimiye Camii, adanın en iyi ve en görkemli dini mimari yapısı olarak takdir edilir. Selimiye, önceki St. Sophia Katedrali'dir. Haydarpaşa Camii de kentin ünlü camilerindendir.
1572 yılında inşa edilen Büyük Han, Türk mimarisinin Lefkoşa'da bulunan en önemli eseridir. Bu hanın iki girişi bulunur.
Lefkoşa'nın merkezi, Venedik Surları ile çevrilidir. Bu duvar, 16. yüzyılda kenti Osmanlılara karşı savunmak için Venedikliler tarafından yapılmıştır. Duvarın üç kapısı vardır.
Girne Kapısı, eski kenti çevreleyen duvarın kapılarından biridir. Bu kapı, kente giriş ve çıkışın yapıldığı en önemli noktalardan biriydi.
Selimiye Cami'nin doğusunda yer alan Taş Sanatları Müzesi (Lapidary Museum), 15. yüzyılda inşa edilmiş Venedik tarzı bir yapıdır.
Kültür ve Eğlence
Lefkoşa Oda Orkestrası, Kent Orkestrası ve Belediye Orkestrası yıl içerisinde çeşitli konser ve etkinliklere ev sahipliği yapar.
Halk dansları ve bale kentte oldukça yaygındır. Ağustos'da düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, kentin kültürel birikiminin bu yönüyle en güzel örneklerindendir.
Sinemalar, gece kulüpleri, diskolar ve kumarhaneler, kent eğlencesinin başlıca unsurlarındandır. Kentin farklı yerlerinde çok sayıda diskonun varlığına rastlayacaksınız. Dans etmek ve eğlenmek için kent otellerinde de aradığınızı bulacaksınız.
Yeme İçme
Türk Kıbrıs mutfağı, bulundurduğu çeşitli lezzetlerle tüm yemek severlere hitap eden bir zenginliğe sahiptir. Farklı kültürlere şahitlik etmiş kentin mutfağı, bu yönüyle tutarlı bir özelliktedir. Oteller ve kentte bulunan çok sayıda restoran, dünya mutfağından nefis örnekler sunar.
Kent mutfağından lezzetler;
Yemek: Pırasa, fırında fasulye, yeşil fasulye, okra, et dolması, bumbar, köfte, yalancı dolma, molehiya, musakka, fırın kebap, şiş kebap.
Pilavlar: Pirinç pilavı, bulgur pilavı, mücendra pilavı.
Çorbalar: Mercimek çorbası, pirinç çorbası, paça çorbası, erişte çorbası, sebze çorbası, humus çorbası, tarhana çorbası.
Mezeler: Humus, cacık, kızartılmış hellim, samarella, patates salatası, kalamar, marul ve yoğurt salatası...
Tatlılar: Ekmek kadayıfı, lokma, simit helvası, samsi, paluze, tel kadayıf, fırın kameri.
Alışveriş
Yerli ve yabancı malların yanı sıra özellikle yerel el sanatları ve hediyelik eşyalar, kentin alışveriş dünyasının en önemli parçalarıdır. Mücevherler, deri ürünleri, lefkara örgüsü, el işleri, kilimler, çanak ve çömlekler, kente özgü alışveriş ürünlerindendir. Konfeksiyon ürünleri, kent alışverişinin en önemli parçasıdır. Bu ürünler oldukça kaliteli ve ucuzdur. Kentte konfeksiyon ürünlerinin satıldığı çok sayıda dükkân bulacaksınız.
Lefkoşa Belediye Çarşısı, verimli ve eksiksiz bir alışveriş turu için mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.