Mardin
Mardin Şehir Rehberi
Mezopotamya'nın yukarı bölümünde bulunan Mardin M.Ö. 4500 yıllarına dayanan tarihiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli kentlerindendir. Güneyde Suriye ile uzun bir sınırı olan Mardin farklı etnik gruplardan oluşan demografik bir yapıya sahiptir.
Gezilebilecek Yerler
Tarihi İpek Yolu üzerinde yerini almış en eski yerleşim alanlarından biri olan Mardin arkeolojik, etnografik, tarihi ve doğal yönleriyle ön plana çıkan bir kenttir. Eski Mardin evlerinin mimari, tarihi ve kültürel önemi büyüktür. Bu evler adeta şehrin simgesi gibidir.
Oğuz Köyü'nde bulunan Daran Tarihi Kenti, Mardin'in en önemli turistik değeridir. Oyulmuş kayaların meydana getirdiği yapıtlardan oluşan kent, Kuruçay'a kadar uzanan kaya mezarları bulundurur. Kiliseler, saraylar, pazarlar, hapishaneler, tophane ve su bendi kalıntıları bulunduran Dara'nın etrafı 4 km uzunluğundaki surlarla çevrilidir. Nusaybin ilçesinin 4 km güneyinde yer alan Girnavaz Höyüğü, 300 m çapında, 24 m yüksekliğe sahip tarihi bir yerleşim yeridir.
Mardin Müzesi'nde seramik ürünler, mühürler, heykelcikler, sikkeler, aygıtlar, vazolar ve benzeri eşyalar sergilenmektedir. Tunç Çağı, Demir Çağı, Asurlular, Artuklular, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bütün bu tarihi eserlerin sergilendiği müzeyi mutlaka gezmeniz gerekir.
Mardin'de çok sayıda manastır, kilise, cami, kale, medrese ve mağara bulunur. Artuklular tarafından yapılan Ulu Cami kentin en eski camisidir. Deyrülzeferan Manastırı ve Meryem Ana Kilisesi kentin ziyaret etmeniz gereken diğer tarihi yapıları arasındadır. Mardin ve Anzavur Kaleleri kentin en önemli kalelerindendir. Fatih, Rabbat ve Mardin-Merdis Kaleleri şehirdeki diğer kalelerdir. Mardin kent sınırları içerisinde çok sayıda mağara da bulunur.
Midyat ilçesi özel mimariye sahip evleriyle ünlü bir yerdir. Burada bulunan Deyrulumur Manastırı M.S. 397 yılında inşa edilmiştir.
Kültür ve Eğlence
Mardin kültürel ve tarihi açıdan önemi büyük bir yerleşim yeridir. Mardin ili UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almaktadır. El sanatları kentin en önemli kültürel değerlerindendir. Telkari (gümüş ve metalden sanat eserleri), testi yapımı, çömlekçilik, iğne işi, oya, gümüşçülük, kilimcilik, halıcılık, dokumacılık, semercilik, tahta ve taş oymacılığı kentin en önemli el sanatlarındandır.
Doğal aktiviteler Mardin'in en önemli eğlence unsurlarıdır. Kamp ve karavan turizmi, dağ ve doğa yürüyüşü başlıca aktiviteler arasında yer alır.
Beyazsu ve Karasu Nehirleri, Gurs Şelaleleri, Zinnar Bahçeleri, Savur Meyve Bahçeleri ve Yeşilli Vadisi kamp kurmak için çok uygun mekanlardır. Zinnur Bağları ve Beyazsu, dağ ve doğa yürüyüşüne elverişli doğa harikalarıdır.
Mardin’de yabani hayat oldukça gelişmiştir. Tilkiler, karabataklar, tavşanlar ve keklikler şehir sınırları içerisinde yaşayan başlıca hayvan çeşitleridir.
Yeme İçme
Mardin'in tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması kent mutfağına da yansır. Özellikle yöresel baharatlar kente özgü yemeklere bambaşka bir tat ve görüntü katmaktadır. Kaburga dolması ve sembusak kente özgü yemeklerdir. Bu tür yemeklerden sonra Mırra denen özel bir kahve içmek adettendir. Bu kahve hazmetmeyi kolaylaştıran bir özelliğe sahiptir.
Başlıca yöresel yemekler: Çiğ köfte, kelle paça, etli ekmek, işkembe dolması, içli köfte, kaburga dolması, sembusak, kebap çeşitleri, kıbbe, zerde, helva çeşitleri ve ceviz tatlıları...
Ayrıca Mardin'in şarabı da meşhurdur. Kentte çok sayıda üzüm bağına rastlamak mümkündür.
Alışveriş
Kentte otantik hediyeliklerin, genel eşyaların ve süs eşyalarının satıldığı pazarlar mevcuttur. Kapalı Çarşı, Manifaturacılar, Ayakkabıcılar, Hasan Ayar, Meşkin, Kasaplar, Gümüşçüler, Kuyumcular, Bakırcılar Çarşıları alışveriş için uygun yerlerdir.
Ulu Cami'nin kuzeyinde yer alan Kaseria Pazarı, 16. yüzyıldan kalmadır. Burada çok çeşitli yerel eşyalara rastlamak mümkündür. Revaklı Pazarı Ulu Cami'nin doğusunda yer alır. Pazarın içerisinde bulunan pasajın sağında ve solunda mağazalar sıralanır.