Selanik
Selanik Şehir Rehberi
Orta Makedonya olarak anılan Kuzey Yunanistan’ın yönetsel merkezi Selanik Yunanistan’ın ikinci büyük kenti. Adının Büyük İskender’in kız kardeşi, “Thessaloniki”’den geldiği söyleniyor. Üç bin yılı aşan geçmişinden bugüne Roma, Bizans, Osmanlı mirasını taşıyor. Şehrin bir yahudi yerleşimi olarak bilinmesi 20. Yüzyıl başlarına kadar sürüyor. 1912 yılında başlayan göçlerden sonra Yunan nüfusu, Yahudi ve müslüman Türkler’i aşıyor. 15.yüzyılda başlayan Osmanlı egemenliği böylece sona eriyor. Selanik ayrıca, çağdaş Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’ün doğduğu ve ilk gençliğini yaşadığı yer olması bakımından Türkler için ayrı bir öneme sahip. Thermaikos Körfezi’nin kıyısına kurulmuş kent eski ve görece daha yeni olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Görülesi yerlerin büyük çoğunluğu eski şehir bölümünde bulunuyor. Selanik’in ünlü ibadethaneleri de yine aynı bölümde bulunuyor.
Gezilebilecek Yerler
İzmir'in kordonunu andıran sahil şeridi, şehrin en güzel yerlerinden biri. Burada görülecek ilk yer kesinlikle Lefkos Pyrghos dilimizdeki karşılığı ile Beyaz Kule. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmış bu hisar, Şehir el değiştirince simgesel olarak vaftiz edilmiş ve beyaza boyanmış.
Selanik’in tam ortasından Roma döneminden kalma bir yol, Egnatia geçiyor. Biraz karışık sokaklarla dolu üst yan, tarihi Millattan 300 yıl öncesine giden eski kent. Müslümanlar Selanik’te bu bölümde yaşıyormuş. Yolun diğer yanı yahudilerin yaşam alanıymış. 1917 yılındaki büyük yangından sonra tam bu noktada düz bir çizgi başlamış, şehrin bu yanı yeniden inşa edilmiş.
Atatürk Evi, bugünkü Selanik'in Aya Dimitriya mahallesinde ve Apostolu Pavlu caddesi üzerinde 75 numarada bulunuyor. Hemen bitişiğindeki Türk Konsolosluğu’nun bahçesinde yer alıyor bu alçakgönüllü ev. Bodrumu ile birlikte üç katlı bu yapı bir ulusu yitimden yaşama döndüren insanın doğduğu yer.
Türklerden kalma diğer eserler de kesinlikle ziyaret edilecekler listesine alınmalı. Bey Hamam, Bedesten, Alaca Minare, Hamza Bey Camii öne çıkan tarihi miraslar. Şehr’in doğu yanında İstanbul’dakine benzeyen ama daha küçük ölçülerde yapılmış Ayasofya’yı görebilirsiniz. Eski Roma Sarayı yıkıntılarının yer aldığı bölge yine burada bulunuyor.
Kültür ve Eğlence
Egnatia Caddesi’ boyunca yürürken Roma, Bizans, Osmanlı ve Helen mimarisinden örnekleri görebilirsiniz. Yol bitene kadar; 1920’lerden kalma oteller, büyük mağazalar, kiliseler, şapeller yanyana geliyor.
Şehrin doğu bölümünün hemen çıkışında, eskiden Yahudi mezarlığı olarak kullanılan alanda, bugün 95 bin öğrencisi olduğu söylenen Aristotelaus Üniversitesi bulunuyor.
Karşısındaki Arkeoloji Müzesi oldukça zengin kolleksiyonu ile görülmesi gereken yerlerden biri. Selanik’te düzenlenen fuarların büyük bölümü yine bu kesişimde gerçekleştiriliyor.
Vasili Sofia caddesi, şehrin görece zenginlerinin oturduğu bölgenin başlangıcını oluşturuyor. Murdoch Villası, Kapancı Köşkü, Casa Bianca ve Abdülhamit’in Selanik’teki sürgün dönemini geçirdiği Allatini Villası burada görülebilir. Sabetayistlerin, ünlü Yeni Camii bu bölümde Arheologikou Mousiou Sokağı’nda ziyaret edilebilir.
Navarinou Meydanı ile İktinou Caddesi yaz aylarında sokağa taşmış masaları ve gece kalabalığı ile oldukça neşeli gözüküyor. Karaburnaki diğer deyişle Marina tarafı, akşam indikçe oldukça eğlenceli oluyor. Halkidiki Yarımadası Türkiye’den esintiler görmek ve duymak için yönelebileceğiniz bir diğer adres. Yeni Tire ve Yeni Mudanya bu bölümde bulunuyor. Selanik’in genelinde olmasa bile bu bölümünde Türkçe ile anlaşabiliyorsunuz.
Yeme İçme
Otantik yemekler için birçok seçenek bulunuyor. Kalimaria bölgesindeki Tavernalarda çok hoş restaurantlar var. Ama gün ortası ya da ikindi yemekleri için, batı tarafında Karypi Sokağı’nın köşesindeki ters L biçimli pasaja ya da Vasiliou Irakli sokağından girilen pasaja yönelebilirsiniz.
Alışveriş
Kordon boyunun en sonunda bulunan Beyaz Kule’nin hemen üstündeki caddeden liman istikametine yönelecek olursanız, Mitropoleos ve Tsimiski caddelerinde keyifli bir alışveriş sizi bekliyor.
Antioksidan özelliği olan damla sakılzlı ürünler burda çok popüler. Mastiha Shoplara bir uğrayın. Kıyafet almak isterseniz Fena Fresh’lere mutlaka girin.
Selanik’in en yoğun yeri Aristotelaus Meydanı. Çevresi akşamları iyiden iyiye canlanıyor. Tsimiski Caddesi ile Egnatia arasındaki bölüm, Tahtakale ve Mısırçarşısına benziyor. Meydanın iki yanında Demir Çarşı var. Sol tarafta meyve sebze bölümü yer alıyor. Çarşının diğer kısmı da et ve balık ürünlerine ayrılmış.