Sinop
Sinop Şehir Rehberi
Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde konumlanmıştır. Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 kilometre uzunluğundaki sınırlarının 300 kilometresi kara, 175’i ise deniz kıyısıdır. Oldukça zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Sinop ilinde ilk yerleşimler Ayancık’ta İstifan (Stephana), Sinop (Sinope) ve Kabalı Çayı vadisinde gerçekleşmiştir. Bu yerleşimlerin tarihi MÖ 4500’lü yıllara kadar uzanıyor. Tarihi yanında çok zengin bir doğal çevreye de sahip olan Sinop, günümüzde de bölgenin önemli bir tarihi ve turistik kentidir.
Gezilebilecek Yerler
Sinop Kalesi: MÖ 7. yüzyılda şehri korumak amacıyla kurulmuş; Roma, Bizans ve Selçuklular döneminde onarılarak kullanılmıştır. Günümüzde kentin tarihi simgelerinden bir olarak hâlâ ayaktadır.
Balatlar Kilisesi: Roma zamanında tiyatro ya da hamam olarak kullanıldığı tahmin edilen bu yapı, Bizans döneminde kiliseye dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2000 yılında kamulalaştırıldı ve halkın hizmetine açıldı.
Alaaddin Camii: Sinop'un fethinden hemen sonra, Selçuklu döneminde inşa edildi. Avlunun ortasında bir şadırvan, bir köşede de İsfendiyaroğulları’nın türbeleri bulunmaktadır.
Paşa Tabyası: Sinop yarımadasının güneydoðusunda, Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla 19. yüzyılda inşa edildi. Yarımay şeklindeki tabyalar 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenlerden oluşur. Günümüzde restoranların olduğu bir turizm tesisidir.
Eski Sinop Cezaevi - Eski Sinop Tersanesi: Cezaevinin bulunduğu alan Osmanlı döneminde Karadeniz'deki en büyük tersaneydi. Cezaevi iç kalenin içinde eski tersane alanında inşa edilip 1887 yılından itibaren cezaevi olarak kullanılmaya başlandı. Cezaevi şu anda müze olarak kullanılıyor.
Şehitlik: Sinop Müzesi bahçesindeki şehitlik, 1853 Osmanlı-Rus Savaşı’nda şehit olan denizciler için yaptırıldı.
Kamp Alanları: Sinop doğal çevresinde birçok kamp alanı mevcut. Özel İdare Karakum Tatil Köyü, Gazi Orman Kampı, Belediye Yuvam Tesisleri, Güney Kamping, Akliman yöresindeki Martı Kamping, Demirkollar Kamping bunlar arasındadır.
Akliman Yöresi: Sinop’un batısında kent merkezine 9 kilometre uzaklığındaki Akliman, geniş ve uzun kumsallarıyla ünlü. Ormanla denizin iç içe olduğu piknik alanları kentin önemli buluşma noktalarındandır.
Hamsilos Koyu: Sinop merkeze 11 kilometre uzaklıktaki Hamsilos, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. Deniz ve ormanın birbirine karıştığı bakir bir doğal alan...
Mobil ve Korucuk Köyü Mevkiileri: Sakin denizi ve tertemiz kumsallarıyla turizmin en yoğun olduğu çevredir.
Akgöl: Ayancık ilçesindeki yayla turizmi merkezidir. Yapay gölet ve çevresi piknik ve mesire alanı olarak kullanılıyor.
İnaltı Mağarası: Ayancık ilçesindeki mağara içinde yürüyüş merdivenleri bulunuyor.
Erfelek Şelaleleri: Sinop merkeze 42 kilometre uzaklıktaki bu bakir şelaleler, Erfelek ilçesi Tatlıca köyü yakınlarında bulunuyor. Yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki bir vadi içinde irili ufaklı 28 şelale cennetvari bir doğal ortam oluşturuyor.
Kültür ve Eğlence
Zengin bir kültür hazinesine sahip olan Sinop, Anadolu'nun en eski şehirlerinden biri olup, ilk yerleşim Tunç Çağı ile başlamıştır. MÖ. 70 yılında Romalıların, MS. 395 yılında Bizanslıların, 03 Ekim 1214 yılında Selçukluların 1461 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine giren Sinop, Bizans döneminde Ortodoks Hıristiyanlığı'nın etkisiyle dilde ve kültürde Hellenleşmiştir. Türk egemenliğine geçişiyle yayılmaya başlayan Türk -İslam kültürü ise, günümüzdeki yapının temelini oluşturur. Arkeolojik kalıntıları, etnolojisi ve folkloru ile paha biçilmez bir kültür mirasına sahip olan Sinop, 2009’da Türk egemenliğine geçişinin 795. yıldönümünü kutlayacak.
İlk Tunç Çağı'ndan başlayarak günümüze kadar pek çok medeniyete sahne olmuş ve bu medeniyetlerden kalan kaleleri, camileri, türbeleri, mescitleri, tabyaları ile zengin bir mirasa sahipSinop, bu mirası şehir müzesinde sergilemektedir.
Tarihi kültür mirası dışında, her yıl düzenlenen etkinlikler bulunuyor. Temmuz ayında Sinop Festivali, Ayancık Festivali, Gerze Festivali; nisan ve ağustos aylarında Karakucak Güreşleri, ağustos ayında Türkeli yaz şenliği kutlamaları yapılıyor.
Yeme İçme
Bölgede her tür meyve ve sebze yetişirken, bol bol da balık tutulur. Bu yüzden yemeklerin büyük bir bölümü sebze ve balıktan oluşur. Hamur işleri de yapılır. Nokul adı verilen kıyma, üzüm, ceviz ve şekerle yapılan börek; keşkek, katlama adlı pide, kulak adı verilen mantı, çerkez tavuğu, kıymalı pide, saç böreği, kuyu kebabı ve hamsi dolması yöreye özgü yemeklerin başında gelir.
Alışveriş
Sinop’ta el emeğine dayanan turistik eşyalar arasında kotracılık önemli ölçüde gelişmiş olup, turistlerin beğenisini kazanmış durumda. Küçük tezgahlarda keten ipliğinden dokumalar ve çemberler, hem başörtüsü hem de dekoratif olarak halk arasında beğenilmektedir. Merkez ilçedeki cezaevinde tutuklu mahkumlar tarafından halı ve kilim dokumaları, boncuk işlemeleri çok meşhurdur. Ayancık yöresinde keten el dokumaları yaygındır. Mahrama ve Durağan Bezi, Durağan İlçesinde dokunmaktadır. Bu yerel eşyalar dışında her tür ihtiyaç için modern arlışveriş mekânları mevcuttur.