Ufa



Ufa Şehir Rehberi

Ufa, Rusya’ya bağlı Başkurt Cumhuriyeti’nin başkenti. Ufa (Karayidere) ve Balaya (Ağıdere) nehirlerinin kavuştuğu noktada kurulmuş. Ufa kenti, Batı Ural coğrafyasındaki endüstriyel merkezlerden biri. Şehrin adı olan sözcük Türkçede kullanıldığı gibi “ufak” anlamına geliyor. Maden ve elektrik donatımları, sentetik lastik, işlenmiş yiyecek maddeleri, petrol rafinerileri ve kimyasalları üreten çalışkan bir kent.

Ufa gelişimini iki olaya borçlu: 2. Dünya Savaşı’ndan sonra endüstri merkezlerinin yeniden oluşturulması ve bölgede engin petrol yataklarının bulunması. Ufa’da bugün üç geniş petrol rafinerisi ve büyük bir petrokimya endüstrisi bulunuyor.

Gezilebilecek Yerler

Ufa, aynı zamanda Ural bölgesindeki en geniş liman, Belaya, Kama ve Volga boyunca taşımacılık yapılıyor. Kentte 22 köprü bulunuyor. Yük ve yolcu akışı, Kuibyshevskaya demiryoluyla ve Ufa havaalanıyla desteklenmiş.

Başkurt ulusal kahramanı Salavat Yulayev’in anıtının dikili olduğu noktadan Belaya nehrinin ve köprülerin eşsiz manzarası görülmeli.

Müslüman Başkurt ve Tatar halk sayesinde Ufa, camileri olan bir şehir. En güzel ve etkileyici camilerden biri kenar mahallelerden Chernikovska’da görülebilir. Merkezde bulunan 100 yaşındaki Ufa Camisi de gidilebilecek bir başka ibadethane.

Slav ve Türk etnik kültürü gündelik yaşamda ve zaman zaman düzenlenen şölenlerde görülebilir. Şehirde Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı 10 enstitü kurulmuş. Botanik bahçeleri, arkeoloji ve etnografya müzesi bölgenin doğal ve kültürel mirasını koruyor ve sergiliyor.

Başkurdistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi 1864 yılında kurulmuş 120 binden fazla eser barındıran köklü bir kültürel adres. Sovetskaya Caddesi’ndeki müzede neolitik zamanlara bir yolculuk yapılabilir.

Kültür ve Eğlence

Başkürdistan Rus Akademik Drama Tiyatrosu 1861’de açılmış ilk tiyatro binası. Oktyabra Caddesi’ndeki bu tiyatroda Aristofan, W. Shakespeare, K. Goldoni, K. Gozzi, N. Gogol, A. Ostrovsky, A. Chekhov., M. Gorky gibi Rus ve Dünya yazarlarının oyunları sahneleniyor.

Başkurt Devlet Kukla Tiyatrosu 1932’de açılmış ve zorlu savaş yıllarında bile kapanmamış bir başka sanat mekânı. Yine Oktyabra Caddesi’ndeki bu tiyatronun repertuarını Başkurt ve Rus masallarından yapılan uyarlamalar oluşturuyor.

Cumhuriyet Halk Sanat Merkezi kültürel ve eğitimsel kurumları uyum içinde işletmek üzere 1945 yılında açılmış. Gogolia Caddesi’ndeki bu bina yalnız sanatçıların değil, sanatı hobi olarak kabul eden meraklıların da performanslar gösterdiği, eserlerini sergilediği bir merkez.

Başkurdistan Cumhuriyeti Ulusal Senfoni Orkestrası Tagir Kamalov yönetiminde 1992 yılında kurulmuş. Sovietskaya Caddesi’ndeki orkestra dünyaca meşhur.

Başkurt Devlet Akademik Drama Tiyatrosu bir başka köklü kurum. Frunze Caddesi’ndeki bu tiyatro 1971 yılında Başkurt yazar M. GAFURI’nin adıyla anılmaya başlandı. Devlet Sanat Galerisi, gençlik yıllarını Ufa’da geçirmiş Ressam Nesterov’un adını taşıyor.

Yeme İçme

Başkurt mutfağı geleneksel Türk mutfağının özelliklerini taşıyor. Et, süt, un ürünleri özellikle kaymak tüketiliyor. Kuzu etinden yapılan beşparmak, tumas, palma, kulamla, itle aşı tadılması gereken lezzetler. Hamur işleri ve her zaman olduğu gibi çay yine baş köşede.

Şehirde yemeğin adresi Leninsky Caddesi gibi gözüküyor. Pervomaiskaya, Frunze, Letiya Oktyabra, Kirova, Mendeleeva caddeleri de farklı tatlar ve alternatif restoranlar sunuyor.

Alışveriş

Leninsky Caddesi’ndeki Gostiniy Dvor adlı uzun alışveriş merkezinden gereksinimlerinizi giderebilirsiniz. Alışveriş merkezinde süpermarket ve banka atm cihazı bulunuyor. Rus Devlet İstatistik Enstitüsü (Rostat) raporuna göre Ufa, Moskova’dan sonra Rusya Federasyon'u içinde ikinci en yüksek yaşam kalite ve gelir rakamına sahip kent.


Önerdiğimiz Turlar



Kategoriler

Bölgede Uygun Otel Kaydı Bulunamadı






Sosyal Medyada Entaş




© 2014 | Gizlilik İlkesi
Tüm Hakları Saklıdır

Faydalı Linkler

E-Bülten

İletişim Bilgilerimiz
0 (212) 354 24 24
entas@entas.com.tr
faks: 0 (212) 354 24 98
Anasayfa | Entaş Turizm Hakkında | Enka Grup | İnsan Kaynakları | Sıkça Sorulan Sorular | Kişisel Verilerin Korunması | İletişim